Сергій Гаврилович Тюленін (1925-1943) – член штабу антифашистської організації «Молода гвардія»

Сергій Гаврилович Тюленін (1925-1943) — підпільник, член штабу організації «Молода гвардія»,

Сергій Гаврилович Тюленін (1925-1943) — підпільник, член штабу організації «Молода гвардія», Герой Радянського Союзу.

Сергій Гаврилович Тюленін народився 12 серпня 1925 року в селі Киселево Новосільського повіту Орловської губернії (нині Корсаківський район Орловської області). У 1926 році сім’я Тюленіних переїхала на Україну в селище Сорокине – з 1938 року місто Краснодон Ворошиловградської (нині Луганської) області. Тут Сергій закінчив 8 класів школи № 1.

З червня 1941 року Сергій Тюленін працював на шахті, потім на будівництві оборонних рубежів.

З початком німецької окупації Краснодона (20 липня 1942 року) – член штабу і начальник бойової групи «Молодої гвардії» в місті Краснодон Ворошиловградської області.

Успішно виконував бойові завдання штабу організації: брав участь у розповсюдженні листівок, збиранні зброї, боєприпасів, вибухівки. В ніч на 6 грудня 1942 брав участь у підпалі біржі праці (2 тисячі молодих краснодонців були врятовані від угону на роботи до Німеччини).

У січні 1943 року, коли почалися арешти, Сергій переходить лінію фронту. Був прийнятий до лав червоноармійців, бився з фашистами. Під час боїв на Кам’янсько-Краснодонському напрямку підпільник потрапляє в полон. Біжить з-під розстрілу і 25 січня повертається в Краснодон.

Через два дні він був виданий сусідкою і схоплений поліцаями. 31 січня 1943 року, після жорстоких тортур, в числі інших учасників «Молодої гвардії» був скинутий в шурф шахти № 5.

Похований у братській могилі героїв на центральній площі міста Краснодона, де споруджено меморіальний комплекс «Молода гвардія».

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1943 року член штабу підпільної комсомольської організації «Молода гвардія» Сергію Гавриловичу Тюленіну посмертно присвоєне звання Героя Радянського Союзу

На честь Сергія Тюленина у Донецьку, Запоріжжі, Симферополі та багатьох інших містах колишнього Радянського Союзу були названі вулиці, піонерські дружини, теплоходи, робочі колективи, встановлені пам’ятники.