Олег Васильович Кошовий (1926-1943) – антифашист, підпільник, один з організаторів «Молодої гвардії»

Олег Васильович Кошовий (1926-1943) - антифашист, підпільник, один з організаторів «Молодої гвардії»

Олег Васильович Кошовий (8 червня 1926, Прилуки, Прилуцький округ, Українська РСР, СРСР — 9 лютого 1943 р. біля міста Ровеньки, Ворошиловградська область, Українська РСР, СРСР) — один з організаторів підпільної антифашистської комсомольської організації «Молода гвардія», що діяла в 1942-1943 роках в окупованому гітлерівськими військами місті Краснодоні Ворошиловградської області Української РСР під час Великої Вітчизняної війни. Герой Радянського Союзу (1943, посмертно).

До 1932 року Олег Кошовий жив у Прилуках, у 1932 році сім’я переїхала до Полтави. З 1934 по 1937 рік навчався в середній школі № 1 міста Ржищів. У 1937 році Олег переїжджає в місто Антрацит, Ворошиловградської (Луганської) області, де з 1937 по 1940 рік навчається в середній школі № 1 цього міста. З 1939 року живе у місті Краснодон Ворошиловградської області, де з 1940 року починає вчитися в школі № 1 імені О.М.Горького. Там знайомиться з майбутніми молодогвардійцями.

У шкільні роки Олег був редактором газети, учасником художньої самодіяльності, писав вірші і оповідання (їх друкували в краснодонському альманасі «Юність»). Основний вплив на формування світогляду юнака мали твори Миколи Островського, Максима Горького, Етель Войнич і Тараса Шевченка.

У роки Великої Вітчизняної війни Олег Кощовий стає учасником і одним з організаторів підпільного комсомольської антифашистського руху. Після окупації Краснодона німецькими військами (липень 1942) під керівництвом партійного підпілля брав участь у створенні підпільної комсомольської організації «Молода гвардія», член її штабу. Старшому з молодогвардійців було 19 років, а наймолодшому – 14, Олегу Кошовому виповнилося 16.

Підпільники здійснювали диверсії на німецьких комунікаціях, проводили лперації зі звільнення радянських військовополонених, збирали розвідувальну інформацію для Радянської армії, розповсюджували антифашистські листівки.

У січні 1943 року організація «Молода гвардія» була розкрита німецькою службою безпеки. В місті почалися облави і арешти. Підпільники отримали наказ залишити Краснодон. Олег Кошовий намагався перейти лінію фронту, але був схоплений на станції Картушин. В нього був виявлений пістолет, документи і зашитий в одязі комсомольський квиток, який він відмовився залишити, всупереч вимогам конспірації.

Після розстрілів з 15 по 30 січня 1943 року в шурф місцевої шахти був скинутий 71 член «Малодой гвардії». Деякі з них на той час залишалися ще живими. 9 лютого 1943 року в місті Ровеньки відбувся розстріл Олега Кошового, Любові Шевцової, Насіння Остапенко, Дмитра Огурцова і Віктора Суботіна. Перед тим, як померти, всі вони перенесли нелюдські тортури і катування. Їм не судилося дожити до звільнення Краснодона. Червона армія прийшла в місто 14 лютого 1943 року, всього через кілька днів після їх смерті.

13 вересня 1943 року Олегу Кошовому було посмертно присвоєно звання Герой Радянського Союзу.

В 1943 році молодь Донбасу зібрала кошти на закупівлю по ленд-лізу американського літака North American B-25 Mitchell. Куплений літак отримав почесне найменування «Олег Кошовий» і був переданий у 2-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк 11-ї гвардійської бомбардувальної авіаційної дивізії. На цьому літаку літав і бомбив Берлін двічі Герой Радянського Союзу гвардії майор Олександр Гнатович Молодчий – один з найвідоміших асів авіації дальньої дії.

Бомбардувальник «Олег Кошовий»

Іменем Олега Кошового названі вулиці, учбові заклади в багатьох містах України, Росії, Білорусі, Казахстану, Вірменії.