Сильвестр Адамович Косів (XVII1 ст.). Митрополит Київський, Галицький та всієї Руси. Теолог, педагог, письменник

Сильвестр Адамович Косів (XVII1 ст.). Митрополит Київський, Галицький та всієї Руси. Теолог, педагог, письменник

Сильвестр Адамович Косів (Косов) – Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, глава Київської митрополії, екзарх Константинопольського престолу, теолог, педагог, духовний письменник. Разом із Петром Могилою брав участь у створенні Києво-Могилянського колегіуму.

Народився в Вітебськом воєводстві, в спадковому маєтку Жировиці, в кінці XVI століття або на початку XVII століття. Походив з білоруського шляхетського роду, частина якого перейшла в католицтво. Однак, батьки Сильвестра Косова були православними. Батько його – Адам Косів – займав посаду вітебського міського писаря.

Закінчивши курс наук в Київській Братській Богоявленської школі в числі кращих учнів, Сильвестр Косов вступив до числа ченців Києво-Печерської лаври, звідки святителем Петром Могилою, за згодою митрополита Іова Борецького, був відправлений за кордон разом з іншими обраними молодими людьми зі світських і ченців для отримання вищої освіти і приготування до викладацької діяльності у вищому училищі, яке вирішено було заснувати в Києві в найближчому майбутньому. Навчався в колегіях Оломоуца і Відня.

Сильвестр Адамович Косів служив учителем православної Львівської братської школи та префектом Київського колегіуму. У 1635 році був обраний єпископом Могильовським, Мстиславським і Оршанським. Після смерті святителя Петра Могили Адамовича обрано на Київський митрополичий престол (1647).

Митрополит Сильвестр Косів був принциповим противником Брестської унії 1596 року. Він невпинно домагався рівних прав православного і католицького духовенства. Виступав проти закриття в 1634 році православних шкіл. Але при цьому, разом з польським католицьким духовенством, засуджував повстання козацького гетьмана Богдана Хмельницького проти влади Речі Посполитої.

Сильвестр Косів також не підтримував настрої українського духовенства, що сподівалося на скорий перехід Київської митрополії з юрисдикції Константинопольського Патріархату до юрисдикції Патріархату Московського. Влітку 1654 року він надіслав свого посла Інокентія Гізеля до російського царя, щоб одержати підтвердження вольностей київського духовенства і залишити підпорядкування митрополії без змін.

Помер Митрополит Сильвестр в Києві, в 1657 році. Похований в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Зберегти у PDFРоздрукувати