Юзеф Бартоломій Зиморович-Озимек (1597-1677). Поет, історик, бургомістр Львова

Юзеф Бартоломій Зиморович-Озимек

Юзеф Бартоломій Зиморович-Озимек або просто Бартоломій Зиморович (Józef Bartłomiej Zimorowic; 20 серпня 1597— 14 жовтня 1677) —видатний польський поет русько-вірменського походження, історик, бургомістр Львова.

Народився у Львові 20 серпня 1597 року, у вірменській родині муляра Станіслава Озимка на Галицькому передмісті Львова. Навчався у Катедральній школі. Першу збірку сатиричних віршів під назвою “Життя козаків Лісовських “” написав у 23 роки Тоді ж розпочав і політичну кар’єру, спочатку працював писарем у Львівському магістраті, згодом стає райцем.

У 1623 році пише свою першу поему «Пам’ятка з турецької війни», в якій прославив перемогу козаків у битві з турками під Хотином. А на своє весілля він отримав у подарунок від молодшого брата Шимона поетичний цикл із шістдесяти дев’яти барокових ідилій під назвою «Роксоланки, тобто руські панни».

1648 року вперше обраний бургомістром Львова і в поадльшому ще декілька разів обирався на цю посаду Керував обороною Львова під час облоги міста козацьким військом 1655 року. У 1664 роц ібув засуджений на 6 місяців арешту за бездіяльність під час єврейського погрому.

Довгий час досліджував джерела з історії Львова, і врешті решт на основізібраного матеріалу написав книгу латинською мовою під назвою «Потрійний Львів» (Leopolis Triplex). Це була перша праця з історії Львова, яка описує події від 1202 до 1633 року та складалась з трьох частин – Львів руський, Львів німецький та Львів польський. Присвячена книга «найшляхетнішим мужам, панам радним сенату львівського».

Поет описав події Хмельниччини у збірці віршів «Ідилії новоруські». У 1663 році видав поетичну збірку «Селянки руські». Також написав ряд сатиричних творів на релігійну тематику (наприклда поема “Гумористична Біблія Лютера”)

Помер у Львові 14 жовтня 1677 року.