Святитель Михайло Київський (X ст.). Перший митрополит Київський і всієї Русі

Святитель Михайло Київський (X ст.). Перший митрополит Київський і всієї Русі

Митрополит Михайло (Михаїл) — святий Руської Церкви; пам’ять 15 червня та 30 вересня за юліанським календарем. Згідно з церковним переказом, він був першим митрополитом Київським (988-991).

Митрополит Михайло, швидше за все, був родом з Болгарії або Сирії. У 988 році, під час Хрещення Володимирового, він був присланий до великого князя в Корсунь патріархом Царгородським Миколою Хрисовергом. А з Корсуні митрополит прибув у Київ разом з великим князем Володимиром.

Михайло був ревний розповсюджувач християнства; проходячи великі країни, він насаджував насіння віри Христової. Саме йому приписують побудову Златоверхо-Михайлівського монастиря в Києві, а прибулим з ним з Константинополя ченцям – заснування монастиря Києво-Межигірського.

Михайло скрізь, де тільки міг будував церкви, ставив священиків і дияконів і боровся з язичництвом. Зокрема, він докладав багато зусиль для того, щоб знищити ідолів.

Стародавні літописи розповідають, що народ руський, перебуваючи у полоні свого поганського марновірства, спочатку був невдоволений знищенням своїх ідолів, і коли їхній бог Перун був кинутий у Дніпро, то натовп біг за своїм ідолом та кричав вслід: «Перуне, видибай!» тобто «випливай».  Бовдур, до речі, нібито дослухаючись цих закликів, пристав до берега при тому самому місці, де пізніше, в XI столітті, був побудований монастир, пізніше названий Видубицьким.

Михайло помер у Києві; мощі його спочивали у великій соборній Печерській церкві. У написі на решітці було вказано, що святитель преставився в 992 році і був похований похований у Десятинній церкві. За Печерського ігумена Феоктиста мощі його було перенесено у Антонієву печеру; а за поданням архімандрита Романа Копи і за іменним указом від 23 липня 1730 року, перенесені 1 жовтня того ж року у велику церкву (Печерську).

Мощі святого Михайла, що знаходилися в Успенському соборі, були благословенням Києва. У соборі вони перебували аж до 3 жовтня 1941, коли Успенський храм був підірваний, і безцінна святиня була втрачена назавжди.

Святий  Михайло вважається першим Київським митрополитом, онак деякі літописи називають його другим, а першим – грека Леонтія або Леова. Крім того, в Новгородському літописі імена руських митрополитів починаються з Феопемпта (1037 р.).

До XIII століття руські митрополити жили постійно в Києві, іменувалися Київськими і всія Русі. Монголо-татарське спустошення стольного міста змусило їх перенести престол митрополії у Володимир на Клязьму, а пізніше, на початку XIV століття, – в Москву.