Олександр Федорович Можайський (1825-1890). Контр-адмірал, винахідник першого в світі літака

Олександр Федорович Можайський (1825-1890). Контр-адмірал, винахідник першого в світі літака

Олександр Федорович Можайський народився 21 березня 1825 року у родині моряка, адмірала Російського Імператорського флоту Федора Тимофійовича Можайського. Виховання отримав у Морському кадетському корпусі, який відмінно закінчив у січні 1841 р. Через рік юний мічман Можайський взяв участь у семирічному плаванні на різних кораблях у Балтійському і Білому морях. У 1849 р. він отримав чин лейтенанта. В 1850—1855 рр. Можайський плавав на Балтійському морі, брав участь у дальньому плаванні Кронштадт — Японія. У 1855 р. був призначений на бриг «Антенор», який крейсував у Балтійському морі, охороняючи підступи до Фінської затоки.

У 1858 р. Можайський брав участь у Хівінській експедиції на спеціально побудованих для цього суднах; склав перший опис водного басейну Аральського моря і ріки Амудар’я. Після повернення з експедиції, плавав старшим офіцером на гарматному лінійному кораблі «Орел». У вересні наступного року отримав черговий чин — капітан-лейтенанта. Як командир кліпера «Вершник» («Всадник») плавав у Балтійському морі до 1863 р. — до звільнення в запас.

У 1869 р. Олександр Федорович переїхав у щойно придбаний братом маєток у селі Вороновиця Вінницької області. Саме тут він врешті одержав змогу реалізувати в життя давнє своє захоплення — повітроплавання. У Вороновиці він обіймав посаду земського судді, а у вільний час вивчав закони аеродинаміки, спостерігав за польотом птахів. З 1873 р. він почав створювати перші свої моделі повітряних зміїв і випробовувати їх неподалік від братового маєтку — на своїй дачі в урочищі «Дубина». І врешті Можайському таки вдалося створити модель літака, на якому він у 1876 р. піднявся в небо, хоч і на короткий час.

Олександр Можайський після свого першого успіху зібрав креслення і поїхав до Санкт-Петербурга з наміром і надалі займатися улюбленою справою: вдосконалювати модель свого літака. Знову зарахований на морську службу в 1-й Кадетський корпус, він вів навчання з морської практики. Та паралельно він, користуючись консультаціями видатних російських вчених, продовжував працювати над проектом створення «літального апарата, важчого за повітря».

В липні 1882 р. капітана І-го рангу Можайського було звільнено від служби з присвоєнням звання генерал-майора. Згодом він був підвищений до контр-адмірала.

Олександру Федоровичу Можайському, на жаль, не судилося втілити свій задум у життя: він помер 1 квітня 1890 року у 65-літньому віці в Санкт-Петербурзі. Похований на Смоленському цвинтарі.

Через 92 роки випробування відтвореної за кресленнями Можайського моделі літака з двигунами більшої потужності (які Можайський замовив, але не встиг встановити) довели можливість польоту створеної ним моделі «апарата, важчого за повітря».

У Вороновиці створено Музей історії авіації і космонавтики імені Можайського. Музей займає дві зали палацу польських магнатів Грохольских, де жив і створював свої літаки Можайський. Палац знаходиться у старому парку, розбитому ще наприкінці XVIII століття.

Експозиція музею розповідає про розвиток вітчизняного повітряного флоту, про перших авіаторів і їхні рекорди. Експонати відбивають велику роль авіації у Другій світовій війні, розповідають про перші кроки людства в космос, про талант винахідників і мужність льотчиків-випробувачів.